Şehir Hastanesi Ara

Sistemde Şuanda 2354 Hastane Bulunmaktadır.


Basur Nedir? Nasıl İyileşir?
  • 2020-09-18 18:30:01
  • 0 yorum
3 Okundu

Basur Nedir? Nasıl İyileşir?

Halk arasında Basur olarak Tıp camiasında da hemoroid olarak bilinen hastalık makat çevresi ve biraz üstünde meydana gelen kılcal damarlardan kaynaklanan bir problemdir.

Basur pek çok farklı sebepten dolayı oluşabilir. Bu sebepler farklı çeşitler gösterse de basur için karakteristik bir sebep belirtmek imkansızdır. Genellikle stres yoğunluklu dönemlerde gözlendiği düşünülmektedir.

Basur Nedir?

Basur yani hemoroid hastalığı anüs etrafında kaşıntı ve acıya sebep olan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık anüsün iç bölgesinde ya da dış bölgesinde olabilmektedir. Gözlendiği kişilerde önemli sorunlara sebep olan basur bazı durumlarda kendi kendine geçse de bazı kişilerde müdahale gerekmektedir.

Basurun durumunu ve etkilerini azaltmak için ilaçlar ve beslenme önerileri mevcuttur. Basur belirtileri görüldüğünde zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Aksi taktirde belirtiler daha da artarak şiddetli ağrılar ve kanamalar gözlenebilir.

Basur Nasıl Oluşur ve Belirtileri Nelerdir?

Basur belirtileri:

  • Anüs etrafında şişlik ve yumru oluşumu
  • Anüs etrafında kaşıntı ve acı
  • Dışkıda kan

olarak verilebilir. Bu belirtilerin arkasında yatan farklı nedenler bulunmaktadır.

Hemoroid oluşumunda en bilinen dış etki kabızlık durumudur. Kişide uzun süren bir kabızlık döneminde, dışkı yaparken zorlanma durumu hemoroid oluşumunu tetiklemektedir. Bu durumlarda hasar gören ve zorlanan kılcal damarların etkisiyle anüs etrafında şişlik ve yumru oluşmaktadır.

Bu şişlik zamanla ağrılara sebep olur ve kaşınır. Bu durumun engellenmesi için kişinin kabızlık durumunu en kısa sürede çözmesi gerekir. Kabızlığın devam etmesi hemoroidin tedavisi için son derece olumsuzdur.

Basur Tedavisi

Hemoroid tedavisi genellikle hastalığın durumuna bağlıdır. Dış hemoroidler genellikle kabızlık durumunun giderilmesi ile zaman içinde iyileşmektedir. Bu nedenle dış hemoroid durumu için spesifik bir tedavi uygulanmamaktadır. Bazı durumlarda hastalık çok ilerlerse ilaç kullanımı gerekebilir.

İç hemoroidlerde kendiliğinden tedavi durumu daha zordur. Bu durumlarda öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinin başarılı olmaması durumunda komplikasyonların ilerlemesini engellemek için cerrahi müdahale yapılır.

Cerrahi müdahale kararı hemen verilmese de bazı durumlarda ilaçlar hiç olumlu tepki vermemektedir. Böyle durumlarda kişinin rahatsızlığını sonlandırmak için cerrahi müdahale zorunlu hale gelmektedir.


Yazı Hakkındaki Görüşler

asdasd
Sen de Yorumla!